Kartoffel (Latin: Solanum tuberosum)
Vi skal i det følgende se på, hvorfor kolde kartofler er særligt gode for fordøjelsen og immunforsvaret.
5 Fordele ved kolde kartofler
- Stabilt blodsukker
- Mindre risiko for insulinresistens og diabetes 2
- Øget mæthedsfornemmelse. Det er godt hvis du fx er i gang med vægttab
- Gavner immunforsvaret pga. dannelsen af smørsyre, og den deraf antiinflammatoriske effekt i tarmen.
- Du medvirker til et bæredygtigt samfund med mindre madspild, hvis du gemmer de kartofler, der blev til overs fra aftensmaden og spiser dem kolde dagen efter.
Historien om den kolde kartoffel
Kartofler er et velkendt syn på middagsbordet, ikke bare i det danske hjem, men i hele verden. Kartoflen mætter munde højt oppe i Andesbjergene i Peru, hvor den menes at have sin oprindelse. Samtidig er den stadigvæk, den dag i dag, en uundgåelig ingrediens i det Spanske køkken – måske fordi spanierne opdagede det knoldede guld i Andesbjergene, og bragte det til Europa i 1500-tallet. Heldigt for os, så landede den også på menuen i det nordiske køkken, hvor den er blevet basiskost hos mange, trods evige dabatter om dens næringsværdi. Vi skal derfor se på en af kartoflens kæmpe forcer. Nemlig, hvordan dens stivelse bliver til præbiotisk ”tarmguf” når kartoflen serveres kold.
Kartoffelstivelse indeholder potentialet til præbiotika
Foråret lurer lige om hjørnet. Med det følger kold kartoffelsalat af nye kartofler, og kolde kartoffelmadder dagen derpå. Ikke alene er det velsmagende, det er faktisk også ekstra sundt med ”den kolde kartoffel”. Stivelsen i kartofler omdannes nemlig til såkaldt ”resistent stivelse” når de er tilberedt og afkølet. Helt kort kan man sige at stivelsen får samme effekt som fibre, samt får præbiotisk værdi nede i tarmen. Din kolde kartoffelmad kan derfor blive en win-win-situation, hvor du spiser billigt, og bæredygtigt (med gårsdagens rester!) og samtidig styrker dit mavetarmsystem. Det sker tilmed uden at sprænge budgettet med dyre kosttilskud. Som sagt. Win-win!
Fra kold kartoffel til sund tarm
Ved opvarmning af kartoflen udvides stivelsen og nedbrydes til mindre enheder. På den måde kan det, vha. enzymer passere fra tarmsystemet, og over i blodet i form af glukose. Det er hormonet insulin, der hjælper glukose med at komme fra blodet og ind i kroppens celler, hvor det omdannes til energi. Er der for meget glukose i blodet, så vil kroppen være nødt til at fortsætte med et forhøjet insulinniveau, for at flytte glukosen væk fra blodet, og ind på plads i celler og lever – hvor der er lagerkapacitet. Er der for lidt glukose i blodet, så trækkes der på ressourcerne fra lageret i lever og muskelceller. Det tilstræbes naturligvis at nå en balance, hvor blodsukkeret er jævnt og stabilt. Det er her kostfibre, og vores ven kartoflen kommer ind i billedet. Kostfibrene og de præbiotiske bakterier medvirker nemlig til en langsommere optagelse af glukose over tarmvæggen. Nydes kartoflen afkølet, så udvides stivelsen ikke, og processen med nedbrydelse til mindre enheder kan ikke foregå. Stivelsen vil derfor fortsætte ned igennem fordøjelsessystemet, som såkaldt resistent stivelse – camoufleret som fibre – uden at påvirke blodsukkeret nævneværdigt.
Den store bonus: smørsyre
Butyrat, eller smørsyre er en kortkædet fedtsyre, der dannes når mikroorganismer i tyktarmen omsætter fibrene fra den kost man spiser. Det samme sker når resistent stivelse omsættes fordi det tager form som fibre. Butyrat er essentielt for tarmcellerne, og er deres foretrukne energikilde. Den resistente stivelse har faktisk vist sig at være gavnlig i forebyggelse og bekæmpelse af flere sygdomme. Forskere har påvist, at dagligt indtag af resistent stivelse kan være gavnligt i forebyggelse af tarmkræft. Der er også forsøg, der viser at det er gavnligt imod inflammatoriske tilstande i mave- tarmsystemet. Der er altså ingen grund til at holde igen, hvis du elsker smagen af de gyldne knolde.
Da der i forvejen er godt med kostfibre og protein i kartofler, er det ikke fordi man skal afholde sig fra at spise dem varme. Kartofler er super sunde, og har mange gode egenskaber, hvis du vil styrke din fordøjelse, dit kredsløb og dit immunforsvar. De indeholder blandt andet store mængder C- og B-vitaminer samt flere mineraler. Af de vigtigste kan nævnes: kalium, mangan og jern, der alle er afgørende for et velfungerende hjerte og kredsløb.
Vi anbefaler selvfølgelig den økologiske kartoffel uden sprøjtemidler, som er dyrket ud fra bæredygtige principper. Tak fordi du læste med og god appetit 😊
Teksten er krevet af:
Mireille Mille Stærk, TCM-akupunktør og cand. mag. i litteratur, kommunikation og retorik.
Kilder:
Campbell & Reece, Biology, Sixth Edition, 2002
https://landbrugsavisen.dk/sm%C3%B8rsyre-er-det-nye-til-kosten